Skip to main content
main-content

08.05.2017 | Nutrition and Aging (MC Serra, Section Editor) | Ausgabe 2/2017

Current Nutrition Reports 2/2017

Calcium Intake and Cancer Risk: Current Evidence and Future Research Directions

Zeitschrift:
Current Nutrition Reports > Ausgabe 2/2017
Autoren:
Georgeann C. Booth, Zhenzhen Zhang, Jackilen Shannon, Gerd Bobe, Yumie Takata
Wichtige Hinweise
This article is part of the Topical Collection on Nutrition and Aging

Abstract

Purpose of Review

Previous epidemiological studies reported equivocal associations between calcium intake and cancer risk by organ site. Here, we summarized the latest evidence on associations between calcium intake and risk of major cancers (lung, breast, prostate, and colorectal cancers) from epidemiological studies and the potential molecular mechanisms supporting such associations.

Recent Findings

In observational studies, calcium intake from food and/or supplements was inversely associated with risk of colorectal and breast cancers and suggestively inversely associated with lung cancer risk, whereas it was positively associated with prostate cancer risk. In trials of calcium-containing supplements, a protective effect was suggested for prostate cancer and no consistent effects for colorectal, breast, and lung cancers. Potential molecular mechanisms by cancer site are discussed.

Summary

More studies are needed to evaluate associations between cancer and sources of calcium intake, and to further elucidate potential molecular mechanisms and how these may differ by cancer site.

Bitte loggen Sie sich ein, um Zugang zu diesem Inhalt zu erhalten

★ PREMIUM-INHALT
e.Med Interdisziplinär

Mit e.Med Interdisziplinär erhalten Sie Zugang zu allen CME-Fortbildungen und Fachzeitschriften auf SpringerMedizin.de. Zusätzlich können Sie eine Zeitschrift Ihrer Wahl in gedruckter Form beziehen – ohne Aufpreis.

Bis zum 22.10. bestellen und 100 € sparen!

Weitere Produktempfehlungen anzeigen
Literatur
Über diesen Artikel

Weitere Artikel der Ausgabe 2/2017

Current Nutrition Reports 2/2017Zur Ausgabe

Food Acceptance and Nutrition in Infants and Young Children (H Coulthard, Section Editor)

Are There Sensitive Periods for Food Acceptance in Infancy?

Food Acceptance and Nutrition in Infants and Young Children (H Coulthard, Section Editor)

A Systematic Review of Methods for Increasing Vegetable Consumption in Early Childhood

Food Acceptance and Nutrition in Infants and Young Children (H Coulthard, Section Editor)

The Relationship Between Infant Facial Expressions and Food Acceptance

Nutrition and Aging (MC Serra, Section Editor)

Dietary Supplement Use in Older Adults

Food Acceptance and Nutrition in Infants and Young Children (H Coulthard, Section Editor)

The Influence of Human Milk on Flavor and Food Preferences

  1. Das kostenlose Testabonnement läuft nach 14 Tagen automatisch und formlos aus. Dieses Abonnement kann nur einmal getestet werden.

  2. Das kostenlose Testabonnement läuft nach 14 Tagen automatisch und formlos aus. Dieses Abonnement kann nur einmal getestet werden.

Neu im Fachgebiet Innere Medizin

 

 

 
 

Meistgelesene Bücher aus der Inneren Medizin

2017 | Buch

Rheumatologie aus der Praxis

Entzündliche Gelenkerkrankungen – mit Fallbeispielen

Dieses Fachbuch macht mit den wichtigsten chronisch entzündlichen Gelenk- und Wirbelsäulenerkrankungen vertraut. Anhand von über 40 instruktiven Fallbeispielen werden anschaulich diagnostisches Vorgehen, therapeutisches Ansprechen und der Verlauf …

Herausgeber:
Rudolf Puchner

2016 | Buch

Ambulant erworbene Pneumonie

Was, wann, warum – Dieses Buch bietet differenzierte Diagnostik und Therapie der ambulant erworbenen Pneumonie zur sofortigen sicheren Anwendung. Entsprechend der neuesten Studien und Leitlinien aller wichtigen Fachgesellschaften.

Herausgeber:
Santiago Ewig

Mail Icon II Newsletter

Bestellen Sie unseren kostenlosen Newsletter Update Innere Medizin und bleiben Sie gut informiert – ganz bequem per eMail.

© Springer Medizin 

Bildnachweise