Skip to main content
main-content

15.07.2017 | Commentary | Ausgabe 3/2018

Forensic Science, Medicine and Pathology 3/2018

Death by food

Zeitschrift:
Forensic Science, Medicine and Pathology > Ausgabe 3/2018
Autor:
Roger W. Byard
Wichtige Hinweise
This paper is dedicated to the memory of Mr. Sperry Morgan, a patient at the Repatriation General Hospital, Hobart, Tasmania, 1983.

Abstract

Although death from food is not an uncommon finding in forensic facilities worldwide, the range of underlying lethal mechanisms and associated conditions that should be sought at the time of autopsy is quite disparate. Deaths may occur from i) infectious agents including bacteria, viruses, protozoa, cestodes, nematodes and prions; ii) natural toxins including amanita toxins, tetrodotoxin, ciguatera and scombroid; iii) anaphylaxis; iv) poisoning; v) mechanical issues around airway and gut obstruction and/or perforation; and vi) miscellaneous causes. Food-related deaths are important in terms of global mortality, and thus autopsies need to be comprehensive with full ancillary testing. Medicolegal matters may involve issues concerning likely exposure to infectious agents, possible foods ingested, the declared content and possible components of food, the significance of toxicological analyses, and aspects of duty of care in cases of café coronary syndrome and gastroenteritis while in care.

Bitte loggen Sie sich ein, um Zugang zu diesem Inhalt zu erhalten

★ PREMIUM-INHALT
e.Med Interdisziplinär

Für Ihren Erfolg in Klinik und Praxis - Die beste Hilfe in Ihrem Arbeitsalltag als Mediziner

Mit e.Med Interdisziplinär erhalten Sie Zugang zu allen CME-Fortbildungen und Fachzeitschriften auf SpringerMedizin.de.

Alle e.Med Abos bis 30. April 2021 zum halben Preis!

Jetzt e.Med zum Sonderpreis bestellen!

Literatur
Über diesen Artikel

Weitere Artikel der Ausgabe 3/2018

Forensic Science, Medicine and Pathology 3/2018 Zur Ausgabe

Neu im Fachgebiet Pathologie

05.03.2021 | Forensische Psychopathologie | CME | Ausgabe 2/2021

Tötungsdelikte im Gesundheitswesen – Teil 1

Hintergründe und Besonderheiten

01.03.2021 | COVID-19 | Schwerpunkt: COVID-19 | Ausgabe 2/2021 Open Access

COVID-19: Auswirkungen auf das zentrale und periphere Nervensystem

01.03.2021 | COVID-19 | Schwerpunkt: COVID-19 | Ausgabe 2/2021 Zur Zeit gratis

Biologie und Pathologie von Coronaviren

01.03.2021 | COVID-19 | Schwerpunkt: COVID-19 | Ausgabe 2/2021 Zur Zeit gratis

Nachweismethoden von SARS-CoV-2 in Gewebe