Skip to main content
main-content

28.05.2018 | Ausgabe 7/2018

The journal of nutrition, health & aging 7/2018

Dietary Intake is Positively Associated with Cognitive Function of a Chinese Older Adults Sample

Zeitschrift:
The journal of nutrition, health & aging > Ausgabe 7/2018
Autoren:
K. Sun, Hui Hu, C. Yang, L. Wang, Y. Ai, X. Dong, Y. Shi, M. Li, Q. Yao, Y. Zhang

Abstract

Objective

The relationship between cognitive function and dietary intake in older adults was understudied in China. This study examined this relationship in a Chinese sample while controlling for the effects of sleep quality and socio demographic confounders.

Methods

The sample consisted of 340 Chinese older adults (age > 60) who were randomly selected from Wuhan city in central China. Cognitive function was assessed by the Mini-mental State Examination [MMSE], sleep quality by the Pittsburgh Sleep Quality Index [PSQI], and dietary intake by frequencies of intake of meat products, fruits, fish/seafood/aquatic products, nuts and mushroom/algae over the past year. First, confirmatory factor analysis (CFA) was conducted to evaluate the measurement properties of cognitive function, dietary intake, and sleep quality. Second, structural equation modeling (SEM) was conducted to examine the relations of cognitive function, dietary intake, and sleep quality.

Results

Dietary intake was found to be positively related to cognitive function. Older age, lower education status, monthly income, and living alone or without a spouse were significantly associated with poorer cognitive function. SES status had an indirect effect on cognitive function via dietary intake.

Conclusion

Dietary intake may be critical to maintain normal cognitive function of older adults in China.

Bitte loggen Sie sich ein, um Zugang zu diesem Inhalt zu erhalten

★ PREMIUM-INHALT
e.Med Interdisziplinär

Mit e.Med Interdisziplinär erhalten Sie Zugang zu allen CME-Fortbildungen und Premium-Inhalten der Fachzeitschriften, inklusive eines Print-Abos.

Weitere Produktempfehlungen anzeigen
Literatur
Über diesen Artikel

Weitere Artikel der Ausgabe 7/2018

The journal of nutrition, health & aging 7/2018Zur Ausgabe
  1. Das kostenlose Testabonnement läuft nach 14 Tagen automatisch und formlos aus. Dieses Abonnement kann nur einmal getestet werden.

  2. Das kostenlose Testabonnement läuft nach 14 Tagen automatisch und formlos aus. Dieses Abonnement kann nur einmal getestet werden.

  3. Das kostenlose Testabonnement läuft nach 14 Tagen automatisch und formlos aus. Dieses Abonnement kann nur einmal getestet werden.

Neu im Fachgebiet Innere Medizin

Meistgelesene Bücher aus der Inneren Medizin

2017 | Buch

Rheumatologie aus der Praxis

Entzündliche Gelenkerkrankungen – mit Fallbeispielen

Dieses Fachbuch macht mit den wichtigsten chronisch entzündlichen Gelenk- und Wirbelsäulenerkrankungen vertraut. Anhand von über 40 instruktiven Fallbeispielen werden anschaulich diagnostisches Vorgehen, therapeutisches Ansprechen und der Verlauf …

Herausgeber:
Rudolf Puchner

2016 | Buch

Ambulant erworbene Pneumonie

Was, wann, warum – Dieses Buch bietet differenzierte Diagnostik und Therapie der ambulant erworbenen Pneumonie zur sofortigen sicheren Anwendung. Entsprechend der neuesten Studien und Leitlinien aller wichtigen Fachgesellschaften.

Herausgeber:
Santiago Ewig

Mail Icon II Newsletter

Bestellen Sie unseren kostenlosen Newsletter Update Innere Medizin und bleiben Sie gut informiert – ganz bequem per eMail.

Bildnachweise