Skip to main content
main-content

01.09.2010 | Original Contribution | Ausgabe 6/2010

European Journal of Nutrition 6/2010

Effects of Mediterranean diets with low and high proportions of phytate-rich foods on the urinary phytate excretion

Zeitschrift:
European Journal of Nutrition > Ausgabe 6/2010
Autoren:
Rafael M. Prieto, M. Fiol, J. Perello, R. Estruch, E. Ros, P. Sanchis, F. Grases

Abstract

Background

Important health benefits have been reported recently to phytate intake. This includes the prevention of pathological calcifications such as renal calculi, dental calculi and cardiovascular calcification, due its action as crystallization inhibitor of calcium salts, and as preventive of cancer.

Aim of study

The aim of this study was to establish a relation between the intake of phytate, through consumption of typical components of the Mediterranean diet (including nuts), and its excretion in urine.

Methods

This study recruited participants from subjects included in a larger trial (PREDIMED) of food habits, that were assigned to one of two diet groups: (1) the Mediterranean diet with low proportion of phytate-rich food group, where participants were asked to maintain their usual diet; and (2) the Mediterranean diet with high proportion of phytate-rich food group, where participants were asked to increase phytate-rich foods in their diet. Phytate intake was assessed on the basis of a food frequency questionnaire. Urinary phytate excretion was determined in 2-h urine samples.

Results

The overall phytate consumption of the Mediterranean diet with high proportion of phytate-rich food group (672 ± 50 mg) was significantly higher than the Mediterranean diet with low proportion of phytate-rich food group (422 ± 34 mg), representing a 59% difference. Urinary phytate excretion was also significantly higher (54%) in the Mediterranean diet with high proportion of phytate-rich food group (1,016 ± 70 μg/L) than the Mediterranean diet with low proportion of phytate-rich food group (659 ± 45 μg/L).

Conclusions

Mediterranean diets high in whole cereals, legumes and nuts compared to Mediterranean diets low in these phytate-rich foods increase the urinary phytate excretion in humans.

Bitte loggen Sie sich ein, um Zugang zu diesem Inhalt zu erhalten

★ PREMIUM-INHALT
e.Med Interdisziplinär

Mit e.Med Interdisziplinär erhalten Sie Zugang zu allen CME-Fortbildungen und Fachzeitschriften auf SpringerMedizin.de. Zusätzlich können Sie eine Zeitschrift Ihrer Wahl in gedruckter Form beziehen – ohne Aufpreis.

Literatur
Über diesen Artikel

Weitere Artikel der Ausgabe 6/2010

European Journal of Nutrition 6/2010 Zur Ausgabe


 

Neu im Fachgebiet Innere Medizin

Meistgelesene Bücher aus der Inneren Medizin

2017 | Buch

Rheumatologie aus der Praxis

Entzündliche Gelenkerkrankungen – mit Fallbeispielen

Dieses Fachbuch macht mit den wichtigsten chronisch entzündlichen Gelenk- und Wirbelsäulenerkrankungen vertraut. Anhand von über 40 instruktiven Fallbeispielen werden anschaulich diagnostisches Vorgehen, therapeutisches Ansprechen und der Verlauf …

Herausgeber:
Rudolf Puchner

2016 | Buch

Ambulant erworbene Pneumonie

Was, wann, warum – Dieses Buch bietet differenzierte Diagnostik und Therapie der ambulant erworbenen Pneumonie zur sofortigen sicheren Anwendung. Entsprechend der neuesten Studien und Leitlinien aller wichtigen Fachgesellschaften.

Herausgeber:
Santiago Ewig

Mail Icon II Newsletter

Bestellen Sie unseren kostenlosen Newsletter Update Innere Medizin und bleiben Sie gut informiert – ganz bequem per eMail.

© Springer Medizin 

Bildnachweise