Skip to main content
main-content

14.12.2017 | Original Article | Ausgabe 5/2018

Digestive Diseases and Sciences 5/2018

Skepticism Regarding Vaccine and Gluten-Free Food Safety Among Patients with Celiac Disease and Non-celiac Gluten Sensitivity

Zeitschrift:
Digestive Diseases and Sciences > Ausgabe 5/2018
Autoren:
Loren G. Rabinowitz, Haley M. Zylberberg, Alan Levinovitz, Melissa S. Stockwell, Peter H. R. Green, Benjamin Lebwohl

Abstract

Background

There has been a marked increase in the adoption of the gluten-free (GF) diet.

Aims

To query individuals with celiac disease (CD) and non-celiac gluten sensitivity (NCGS) on their beliefs toward the health effects of gluten, and safety of vaccines and GF food products.

Methods

We distributed a Web-based survey to individuals with CD and NCGS on a CD center e-mail list. We used univariate and multivariate analysis to compare responses of respondents with CD and NCGS.

Results

The overall response rate was 27% (NCGS n = 217, CD n = 1291). Subjects with NCGS were more likely than those with CD to disagree with the statement that “vaccines are safe for people with celiac disease” (NCGS 41.3% vs. CD 26.4% (p < 0.0001), and were more likely to decline vaccination when offered (30.9 vs. 24.2%, p = 0.007). After adjusting for age and gender, NCGS subjects were more likely than CD subjects to avoid genetically modified (GMO) foods (aOR 2.30; 95% CI 1.71–3.10), eat only organic products (aOR 2.87; 95% CI 2.04–4.03), believe that the FDA is an unreliable source of information (aOR 1.82, 95% CI 1.26–2.64), and believe a GF diet improves energy and concentration (aOR 2.52; 95% CI 1.86–3.43).

Conclusions

Subjects with NCGS were more likely than those with CD to have doubts about vaccine safety and believe in the value of non-GMO and organic foods. Our findings suggest that the lack of reliable information on gluten and its content in food and medications may reinforce beliefs that result in a detriment to public health.

Bitte loggen Sie sich ein, um Zugang zu diesem Inhalt zu erhalten

★ PREMIUM-INHALT
e.Med Interdisziplinär

Mit e.Med Interdisziplinär erhalten Sie Zugang zu allen CME-Fortbildungen und Fachzeitschriften auf SpringerMedizin.de.

Weitere Produktempfehlungen anzeigen
Literatur
Über diesen Artikel

Weitere Artikel der Ausgabe 5/2018

Digestive Diseases and Sciences 5/2018 Zur Ausgabe
  1. Sie können e.Med Innere Medizin 14 Tage kostenlos testen (keine Print-Zeitschrift enthalten). Der Test läuft automatisch und formlos aus. Es kann nur einmal getestet werden.

  2. Sie können e.Med Allgemeinmedizin 14 Tage kostenlos testen (keine Print-Zeitschrift enthalten). Der Test läuft automatisch und formlos aus. Es kann nur einmal getestet werden.

Neu im Fachgebiet Innere Medizin

Meistgelesene Bücher aus der Inneren Medizin

2017 | Buch

Rheumatologie aus der Praxis

Entzündliche Gelenkerkrankungen – mit Fallbeispielen

Dieses Fachbuch macht mit den wichtigsten chronisch entzündlichen Gelenk- und Wirbelsäulenerkrankungen vertraut. Anhand von über 40 instruktiven Fallbeispielen werden anschaulich diagnostisches Vorgehen, therapeutisches Ansprechen und der Verlauf …

Herausgeber:
Rudolf Puchner

2016 | Buch

Ambulant erworbene Pneumonie

Was, wann, warum – Dieses Buch bietet differenzierte Diagnostik und Therapie der ambulant erworbenen Pneumonie zur sofortigen sicheren Anwendung. Entsprechend der neuesten Studien und Leitlinien aller wichtigen Fachgesellschaften.

Herausgeber:
Santiago Ewig

Mail Icon II Newsletter

Bestellen Sie unseren kostenlosen Newsletter Update Innere Medizin und bleiben Sie gut informiert – ganz bequem per eMail.

© Springer Medizin 

Bildnachweise