Skip to main content
main-content

23.04.2018 | Original Contribution | Ausgabe 2/2019

European Journal of Nutrition 2/2019

The association of protein and carbohydrate intake with successful aging: a combined analysis of two epidemiological studies

Zeitschrift:
European Journal of Nutrition > Ausgabe 2/2019
Autoren:
Alexandra Foscolou, Emmanuela Magriplis, Stefanos Tyrovolas, Christina Chrysohoou, Labros Sidossis, Antonia-Leda Matalas, Loukianos Rallidis, Demosthenes Panagiotakos

Abstract

Purpose

Previous studies have reported associations between levels of protein and carbohydrate intake with several health outcomes. Yet, their effect on successful (or healthy) aging remains unknown. The purpose of the present work was to investigate the association of protein and carbohydrate intake levels with successful aging.

Methods

A cross-sectional analysis was carried out on the participants of two epidemiological studies; the ATTICA and the MEDIS studies. Anthropometrical, clinical and socio-demographic characteristics, dietary habits, and lifestyle parameters were derived through standard procedures. Successful aging was evaluated using a validated index (SAI) composed of 10 health-related social, lifestyle and clinical characteristics.

Results

SAI levels were lower in low protein—high carbohydrate diet group (B = − 0.08, p = 0.04), but higher in high protein—high carbohydrate group (B = 0.06, p = 0.04), as compared to low protein and low carbohydrate diet, in participants living in insular areas. Protein—carbohydrate diet was not associated with SAI (all p’s > 0.05) among participants living in urban areas (p for diet—study interaction < 0.001).

Conclusions

A high protein diet seems to be beneficial for older islanders in terms of successful aging; stating a hypothesis for a potential diet–environmental interaction that may be related to the quality of foods consumed and, consequently the sources of nutrients.

Bitte loggen Sie sich ein, um Zugang zu diesem Inhalt zu erhalten

★ PREMIUM-INHALT
e.Med Interdisziplinär

Mit e.Med Interdisziplinär erhalten Sie Zugang zu allen CME-Fortbildungen und Fachzeitschriften auf SpringerMedizin.de. Zusätzlich können Sie eine Zeitschrift Ihrer Wahl in gedruckter Form beziehen – ohne Aufpreis.

Jetzt e.Med zum Sonderpreis bestellen!

Literatur
Über diesen Artikel

Weitere Artikel der Ausgabe 2/2019

European Journal of Nutrition 2/2019 Zur Ausgabe


 

Neu im Fachgebiet Innere Medizin

Meistgelesene Bücher aus der Inneren Medizin

2017 | Buch

Rheumatologie aus der Praxis

Entzündliche Gelenkerkrankungen – mit Fallbeispielen

Dieses Fachbuch macht mit den wichtigsten chronisch entzündlichen Gelenk- und Wirbelsäulenerkrankungen vertraut. Anhand von über 40 instruktiven Fallbeispielen werden anschaulich diagnostisches Vorgehen, therapeutisches Ansprechen und der Verlauf …

Herausgeber:
Rudolf Puchner

2016 | Buch

Ambulant erworbene Pneumonie

Was, wann, warum – Dieses Buch bietet differenzierte Diagnostik und Therapie der ambulant erworbenen Pneumonie zur sofortigen sicheren Anwendung. Entsprechend der neuesten Studien und Leitlinien aller wichtigen Fachgesellschaften.

Herausgeber:
Santiago Ewig

Mail Icon II Newsletter

Bestellen Sie unseren kostenlosen Newsletter Update Innere Medizin und bleiben Sie gut informiert – ganz bequem per eMail.

© Springer Medizin 

Bildnachweise