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Hochdruckflüssigchromatographische Untersuchung von Zimt-CO2-Hochdruckextrakten im Vergleich mit Zimtölen

HPLC analysis of supercritical CO2 cinnamon and cassia extracts in comparison with cinnamon and cassia oils

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Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und Forschung Aims and scope Submit manuscript

Abstract

Nowadays supercritical CO2 extracts of cinnamon and cassia are coming more and more in trade. Contrary to cinnamon and cassia oils there are very few references in literature about these. Commercially available supercritical CO2 extracts of cinnamon and cassia barks (cinnamon type Ceylon and type Madagascar, cassia type China and type Indonesia) were analysed by HPLC and compared with cinnamon and cassia oils. The results of the analysis showed that the main compounds evidently differed depending on the species of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum, C. cassia andC. burmanii) and on the kind of sample, whereby there was a great difference not only between oils and CO2 extracts, but also between so-called „selective extracts“ (40°C/90 bar) and „total extracts“ (40°/280–300 bar).

Zusammenfassung

Über Zimthochdruckextrakte, die neuerdings zunehmend im Handel anzutreffen sind, liegen im Gegensatz zu Zimtölen bisher fast keine Literaturangaben vor. Mittels HPLC wurden daher handelsübliche Zimtrinden-CO2-Hochdruckextrakte vonCinnamomum zeylanicum (Ceylon- und Madagaskar-Zimt),C. cassia (Chinesischer Zimt) undC. burmanii (Padang-Zimt) im Vergleich mit Zimtölen untersucht. Dabei zeigte sich, daß die relevanten Inhaltsstoffe abhängig von der Zimtart einerseits und der Probenart andererseits in unterschiedlichen, charakteristischen Konzentrationen vorlagen, wobei sich nicht nur Öle und Hochdruckextrakte, sondern auch sog. „Selektivextrakte“ (40°C/90 bar) und „Totalextrakte“ (40°C/ 280–300 bar) deutlich voneinander unterschieden.

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Ehlers, D., Hilmer, S. & Bartholomae, S. Hochdruckflüssigchromatographische Untersuchung von Zimt-CO2-Hochdruckextrakten im Vergleich mit Zimtölen. Z Lebensm Unters Forch 200, 282–288 (1995). https://doi.org/10.1007/BF01187520

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