Summary
Aflatoxin the toxin of the mould aspergillus flavus was discovered 1960 after a general dying of more than 100000 turkeys and ducks. Meanwhile a lot of single observations about the toxic effects in many different organisms has been reported.
The effects can be divided into four groups:
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1.
Acute dammage (specially of the liver).
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2.
Cirrhotic degenerations (cirrhosis of the liver).
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3.
Cancerous degenerations (cancer of the liver).
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4.
Teratogenic and genetic dammages.
In spite of intensive researches the mechanism of the aflatoxins is not yet evident. Until now as well disturbances of RNA-synthesis and RNA-polymerase-effect as connection of the aflatoxin to the DNA have been proved. We are in the dark till now about the toxic effects of the aflatoxins whether they depend from the aflatoxins themselves or originate after metabolic transformation or from a substance resulting from aflatoxin action. The metabolism of the aflatoxins shows many particularities. Presumably different groups in the molecular structure are responsible for special effects: Pointing at this fact are epidemiologic researches of a case of an acute aflatoxin poisoning which caused the death of a man. We were able to eluate aflatoxin from the dead person's liver (the identity of aflatoxin was confirmed by spectralanalysis). Prevention of aflatoxin poisoning must be concentrated in averting widely spread aflatoxin producing moulds from food.
Zusammenfassung
1960 wurde nach einem Massensterben von mehr als 100000 Truthähnen und Enten das Gift des SchimmelpilzesAspergillus flavus, Aflatoxin, entdeckt. Inzwischen ist über die Wirkung dieses Toxins eine Flut von Einzelbeobachtungen an vielen verschiedenen Organismen bekannt geworden. Die Wirkungen lassen rich in vier Gruppen gliedem:
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1.
Akute Schädigungen (vorrangig der Leber).
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2.
Cirrhotische Veränderungen (Lebercirrhose).
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3.
Carcinomatöse Entartungen (Lebercarcinom).
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4.
Teratogene and genetische Schäden.
Trotz intensiver Forschung ist der Wirkungsmechanismus des Aflatoxins noch nicht geklärt. Nachweisbar waren his jetzt Störungen der RNA-Synthese und der Wirkung der RNA-Polymerase sowie eine Bindung des Aflatoxins an die DNA. Unklar ist bis jetzt, ob Aflatoxine selbst oder erst nach metabolischer Transformation oder über eine durch die Aflatoxinwirkung entstandene Substanz ihre Giftigkeit entfalten. Der Stoffwechsel des Aflatoxins zeigt eine Vielzahl von Besonderheiten. Es kann vermutet werden, daß unterschiedliche Gruppen im Molekül für verschiedene Wirkungen verantwortlich sind. Auch der Mensch kann durch Aflatoxin geschädigt werden. Hinweise hierauf geben epidemiologische Untersuchungen über einen Fall einer akuten tödlich verlaufenen Aflatoxinvergiftung beim Menschen, wobei das Aflatoxin aus der Leber isoliert werden konnte (Absicherung des Giftnachweises gelang auch durch Spektralanalyse). Die Prophylaxe von Aflatoxinvergiftungen muß sich auf eine Verhütung des Befalls von Nahrungsmitteln durch die ubiquitär vorkommenden Aflatoxinbildner konzentrieren.
Literatur
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Bösenberg, H. Aflatoxinwirkung bei Tier und Mensch. Z Lebensm Unters Forch 151, 245–249 (1973). https://doi.org/10.1007/BF01856226
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DOI: https://doi.org/10.1007/BF01856226