Skip to main content
main-content

05.09.2018 | Original Contributions | Ausgabe 1/2019

Obesity Surgery 1/2019

Physical and Mental Impact of Laparoscopic Sleeve Gastrectomy on the Surgeon: French vs. American Positions. A Randomized and Controlled Study

Zeitschrift:
Obesity Surgery > Ausgabe 1/2019
Autoren:
José E. Carmona, Jorge A. Higuerey, Doubraska Gil, Mabel Castillo, Valentina Escalona

Abstract

Purpose

To determine the physical and mental impact on the primary surgeon, by the patient’s and surgical staff’s dispositions at the operating table, during laparoscopic vertical sleeve gastrectomy.

Materials and Methods

This is a randomized and controlled study that included 18 laparoscopic sleeve gastrectomy procedures performed by two surgeons in a private and academic hospital. The cases were randomized for the American or French position. After surgery, the National Aeronautics and Space Administration - Task Load Index (NASA-TLX) and the Body Part Discomfort (BPD) scales were applied to the primary surgeon.

Results

An increased workload and more discomfort were reported when using the French position. The NASA-TLX was 28 ± 8 vs. 57 ± 18 (p = 0.001), and the BPD was 2 vs. 8 (p = 0.001).

Conclusions

The American position resulted in a lower physical and mental impact on the surgeon when performing a laparoscopic sleeve gastrectomy.

Bitte loggen Sie sich ein, um Zugang zu diesem Inhalt zu erhalten

★ PREMIUM-INHALT
e.Med Interdisziplinär

Mit e.Med Interdisziplinär erhalten Sie Zugang zu allen CME-Fortbildungen und Fachzeitschriften auf SpringerMedizin.de.

Weitere Produktempfehlungen anzeigen
Literatur
Über diesen Artikel

Weitere Artikel der Ausgabe 1/2019

Obesity Surgery 1/2019 Zur Ausgabe
  1. Sie können e.Med Chirurgie 14 Tage kostenlos testen (keine Print-Zeitschrift enthalten). Der Test läuft automatisch und formlos aus. Es kann nur einmal getestet werden.

Neu im Fachgebiet Chirurgie

Mail Icon II Newsletter

Bestellen Sie unseren kostenlosen Newsletter Update Chirurgie und bleiben Sie gut informiert – ganz bequem per eMail.

Bildnachweise